February 7, 2019

Alles over animatie

by Robert Vonk in Geen categorie

Animatievideo’s zijn mateloos populair. De video’s zijn vaak kort en krachtig en hebben een enorme focus op de te communiceren boodschap. Zo worden video’s online 12 keer meer bekeken dan een geschreven tekst en zijn ze niet meer weg te denken in de strijd om de online aandacht. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken van een animatievideo? We gingen in gesprek met onze eigen animatiekoning en After Effects-tovenaar Ramazan Karagul.

Zou je kort uit kunnen leggen, wat houdt animeren nou precies in?

Animeren is, simpel gezegd, het tot leven brengen van beeld. Of dat nou fysiek (met klei, poppen of tekenen) of digitaal wordt gedaan; Het principe blijft hetzelfde. 

Wat denk jij dat de kracht is van een goede animatie?

De kracht van een animatie is dat je verhalen en concepten kunt vertellen die in de echte wereld onmogelijk zijn Een animatie kan een bepaald gevoel opwekken. Je ervaart niet alleen wat er op beeld gebeurd, maar je ervaart het verhaal ook op een andere manier dan bij filmIn film gaat het namelijk vaak anders.

De camera registreert dan wat de acteurs voelen en dus leef je als kijker mee met de acteurs. Bij een animatie ga je juist eerder mee met het algemene verhaal en volg je dus eigenlijk de visuele verteller, de animator. 

We zien je hier op kantoor vaak minutieus te werk gaan op kleine bewegingen en details in verschillende animaties. Kan je ons meenemen in dat arbeidsintensieve proces? 

Denk aan de bewegingen die jij hebt gemaakt tijdens dit gesprek of de lezer sinds die is begonnen met het lezen van deze blog. Hoeveel bewegingen zouden dat zijn? Hoe vaak heb je je armen al bewogen? Ben je rechtop gaan zitten? Je hoofd gedraaid? Heb je met je ogen geknipperd? Als jij een animatie zou zijn hadden al die bewegingen met de hand ingesteldgekalibreerd en vloeiend gemaakt moeten worden. En jij bent nog maar één karakter! 

Een animator moet daarnaast ook nadenken over de regels en limieten van de animatie, de wereld waarin de animatie zich afspeelt. Kan iedereen wat het hoofd karakter kan? Hoe reageert de omgeving op dit karakter? Rent hij raar? Danst hij tijdens het lopen? Het zijn simpele dingen waar je niet over nadenkt, maar wat essentieel is om een verhaal goed over te brengen. Alles moet kloppen en samenkomen. Niet alleen voor animaties gebaseerd op een verhaal, maar bijvoorbeeld ook voor animaties in opdrachtConsistentie is belangrijkDaar gaat vaak de meeste tijd in zitten. 

Wat vind je zo leuk aan je werk? 

Het is geweldig om te zien hoe verschillende elementen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld de visuele stijl en een boodschap van een klant een zien worden in een bewegend eindproductdat geeft echt een kick! Met animatie kan je zoveel vertellen en zijn de mogelijkheden eindeloos omdat je alles kan creëren.” 

Door: Myrthe Doets