June 23, 2022

Smart content. Haal meer uit je video!

by Robert Vonk in Geen categorie

Video is vandaag de dag het meest populair als het gaat om contentconsumptie. Dat gaat zeker niet alleen om entertainment: maar liefst negen van de tien videokijkers geeft aan dat ze meer video’s van merken en bedrijven willen zien. Tegelijkertijd is het maken van een goede video best een investering. Door je videocontent smart te maken, haal je veel meer uit die investering. In deze blog geeft Mariëtte van het Kaar, accountmanager bij I-MOR, meer inzicht en vijf praktische tips.

Ga smart met je videoproductie om

Inmiddels bestaat meer dan 82 procent van al het internetverkeer van consumenten uit video. De strijd om aandacht is heviger dan ooit, en video neemt speelt daarin een prominente rol. Elke minuut van de dag worden er 21 miljoen Snaps gecreëerd, 694 duizend video’s bekeken op TikTok en 3,47 miljoen video’s op YouTube. Door vooraf goed over je productie na te denken, kun je uit één corevideo verschillende video-assets voor verschillende doelen en kanalen halen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, hoe doe je dat nou eigenlijk? Ik geef je graag een paar praktische tips.

1. Videobeelden als Lego-steentjes

Stel je maakt een brandvideo voor je bedrijf. Met wat extra opnames of een interview met bijvoorbeeld de HR-manager, kun je uit hetzelfde ruwe materiaal zowel een commercial als een recruitmentvideo maken. Zie het als Lego-stenen. Een paar steentjes eraf en een paar andere erbij en je hebt een heel ander huis.

2. Maak snackable content

Snackable content zijn korte stukjes opvallende content die zonder enige inspanning kunnen worden geconsumeerd. Scroll-stoppers dus. Maar, als je het goed doet, ook opwarmertjes die vragen om meer. Het zijn kleine ‘hapjes’ uit je oorspronkelijke video die uitnodigen om meer te bekijken. Dat betekent dat je video dus niet alleen op YouTube of je bedrijfskanaal komt, maar fragmenten eruit ook op LinkedIn, Facebook, Instagram en andere socialmediakanalen. Elk socialmediakanaal kent zijn eigen ideale formaat. Het ene kanaal toont de content horizontaal (YouTube), een ander verticaal (Stories) en een derde vierkant (Facebook en LinkedIn). Als je daar vooraf over nadenkt, hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Door het gebruik van de rasters op de camera zien we al tijdens de opnames de beeldverhouding, en is het eenvoudig beelden of stukjes video op het gewenste formaat uit te snijden.

3. Vul de hele customer-journey-funnel

Een klant doorloopt de klantreis in verschillende fases en in elke fase en op elke plek is de contentbehoefte anders. Door vooraf goed na te denken over de verschillende boodschappen die je wilt uitzenden in de verschillende fases op verschillende plekken, kun je naadloos aansluiten bij de behoefte van je doelgroep. Zo kun je video’s maken die aansluiten bij de bewustwordingsfase, de overwegingsfase en tenslotte de aankoopfase.

4. Vergeet niet te lokaliseren

Internationale organisaties kunnen nog meer uit hun video halen. Door te kiezen voor ondertiteling of text-on-screen, kun je je video heel eenvoudig lokaliseren. Zo hebben wij voor Albelli uit twee draaidagen maar liefst 488 assets kunnen maken, voor zeven landen en verschillende kanalen. Die kun je dan weer in verschillende formaten inzetten op verschillende plekken tijdens de hele klantreis.

5. Benut je draaidag

Als je mensen inhuurt voor een draaidag, betaal je voor een hele dag. Als je daar maar drie uur van gebruikt, is dat eigenlijk een gemiste kans. Wees slim en denk vooraf na hoe je meer uit die draaidag kunt halen. Misschien kun je nog een andere dienst onder de aandacht brengen? Misschien kun je wat van je medewerkers voor de camera zetten voor een leuke ‘Werken bij’-video?

Create moving content

Het mooie van de online wereld is dat je altijd op elk moment je content kan A/B-testen, om te helpen bepalen wat het beste werkt voor jouw bedrijf! Create moving content met de juiste video-assets, voor de juiste doelgroep, op het juiste moment, voor het juiste kanaal, met de juiste boodschap.

Smart content noemen we dat!