October 18, 2018

Produceren in het buitenland

by Robert Vonk in Geen categorie

We zijn steeds regelmatiger als crew in het buitenland werkzaam. Daar komen allerlei andere zaken bij kijken dan wanneer we gewoon in Nederland een productie draaien. In deze blog vertel ik aan de hand van vijf onderwerpen over een aantal ervaringen die we hierbij hebben opgedaan en wat er bij een buitenlandse productie komt kijken.

 1. Hou rekening met de culturele verschillen in je communicatie.

Het lijkt een no-brainer maar ik betrap mezelf er nog vaak genoeg op dat mijn Hollandse no-nonsense mailtjes niet altijd het beoogde effect hebben. Het loont echt om nog eens extra dank je wel te zeggen voor het opsturen van informatie die je eigenlijk allang had moeten krijgen. Het brengt je echt verder als je iets van je goedbedoelde directheid inwisselt voor “overdadige” small talk.

 1. Voorbereiding duurt langer als er een groot tijdsverschil is.

Als je om 16u ‘s middags een e-mail stuurt naar bijvoorbeeld Sydney Australië, dan krijg je zomaar twee dagen later pas antwoord aangezien ze die mail midden in de nacht ontvangen en de volgende dag terug mailen als jij in je bed ligt. Communiceren via mail gaat dus wat trager. Een goeie tip is om afspraken zoveel mogelijk na telefonisch/skype contact te bevestigen zodat je zelf snel door kan en niet onnodig op mailtjes hoeft te wachten.

 1. In een vreemd land ben je sneller door je energie heen.

Dit is iets wat je eigenlijk alleen leert door het te doen. Reizen vreet energie en alle nieuwe indrukken van een vreemd land zorgen ervoor dat je wat eerder door je energie heen bent. Denk hierbij aan: De weg zoeken, vertalen, wachten op taxi’s, slapen in een vreemd bed, geen ontbijt zoals je gewend bent, etc.

Als je bijvoorbeeld in Spanje draait, ga er dan vooral niet van uit dat je tijdens de siësta iets geregeld krijgt en dat de keuken pas om 21u00 op z’n vroegst open gaat.  Go with the flow en zorg voor genoeg rust.

 1. Improviseren is onvermijdelijk.

Over go with the flow gesproken… Hoe goed je ook bent voorbereid, er zijn altijd verrassingen die je productie soms een onverwachte wending geven. Dit is niet altijd negatief! Zo hebben we ooit in Andorra een draaidag zodanig voorbereid dat we genoeg mogelijkheden hadden om af te wijken van ons plan. Dit hebben we toen zo gedaan omdat we niet precies wisten hoe druk het ging worden op sommige plekken en we niet altijd zeker wisten of de door ons uitgekozen locaties ook geschikt waren. Uiteindelijk leidde een tip van een local ons naar de mooiste locatie uit de productie met als kers op de taart wilde galloperende paarden. Alsof we het zo bedacht hadden.

 1. Technische en praktische tips:
 • Pelicases zijn de enige koffers die niet kapot gaan (dit is geen sponsordeal, maar echt waar).
 • Neem je camera mee in de handbagage, verspreid de rest over de koffers die meegaan.
 • Kijk goed welke regels er geleden omtrent filmen op straat. Soms mag je bijvoorbeeld prima filmen zolang je maar geen statief neerzet.
 • Zoek vooraf goed op welke stekker je nodig hebt om op locatie een lamp in te kunnen prikken. En hou er rekening mee dat je batterijen ook nog in de lader moeten kunnen dus een extra verloopstekker is nooit weg.
 • Als je gaat vliegen en je hebt bijvoorbeeld een drone mee, zorg dan dat je de batterijen in je handbagage meeneemt, dat is de regel voor iedere airline.
 • Is het extreem koud op locatie? Denk aan extra accu’s, die gaan twee keer zo snel leeg in de kou.
 • Dubbelcheck voor een goede verhuur op locatie en bel vooraf of ze ook daadwerkelijk open zijn volgens de tijden die op google staan. Ook dit is niet altijd even betrouwbaar.

Er zijn dus een heleboel dingen die we hebben geleerd over producties maken in het buitenland. Ik heb nog een hele lijst met anekdotes en tips maar dit is een blog en geen roman. Voor een kijkje achter de schermen raad ik je aan om de vlog te bekijken die bij deze blog wordt gepubliceerd. In de video zie je een korte impressie van onze laatste klus op Ibiza in opdracht van Slam en onder andere wat voor tijden en locaties hierbij kwamen kijken. Mocht je nog vragen hebben mail mij of kom eens langs op kantoor dan vertel ik je graag meer!

Mike Vonk
Creative Producer