August 2, 2018

Wanneer alles op zijn plek valt

by Robert Vonk in Geen categorie

Soms lijkt het wel eens of een project bijna vanzelf gaat. Een supersnelle pre-productiemeeting, een soepele draaidag, het post-productieproces dat vlekkeloos verloopt. Soms heeft men niet echt door wat er op de achtergrond allemaal gebeurt om dit proces zo te laten verlopen. Het wordt door sommige mensen wel eens flow genoemd, ik noem het blind vertrouwen op mijn team. De aanleiding van deze blog is een project waarvoor we het volledige communicatieconcept voor onze rekening hebben genomen inclusief de productie van alle middelen hiervoor. In twee draaidagen kwam dit neer op een televisie- en radiocommercial, een twee minuten durende short film, zes facebookcommunity videos, een zesentwintig videos omvattend instagramconcept, websitecontent en een key-visual ten bate van alle printmedia. 

Je zou dus kunnen stellen dat er veel van zo’n draaidag af hangt. De tijd op set is immers de meest kostbare tijd van een project, het is geen optie om alles neer te leggen en het de volgende dag opnieuw te proberen. Ik vertrouw er, op dat moment, op dat bijvoorbeeld de regisseur ervoor heeft gezorgd dat er op die dag geen ruis ontstaat in de te maken shots tussen hem en de camera- en geluidsman/vrouw. Ik kan die shots als producent niet maken, daar heb ik hen onlosmakelijk voor nodig. Hetzelfde geldt andersom, zij hebben mij als producent nodig om te zorgen dat de acteurs op tijd op set zijn, de juiste materialen aanwezig zijn, de locatie beschikbaar is en we samen als crew de bepaalde planning ook halen. 

Zodra iedereen dat van elkaar begrijpt en op waarde schat, ga je volgens mij van teamwork, waarin je elkaar goed aanvult, naar het bovenstaande blind vertrouwen waardoor je elkaar, naast het aanvullen, ook nog eens versterkt.  

Hoewel het dan vanzelf lijkt te gaan, is er op de achtergrond een niet te stoppen trein aan het rijden waar alle radertjes in elkaar grijpen om een monster van een draaidag op de minuut af te wrappen, met al het materiaal in de pocket. Dat komt niet doordat we op die dag allemaal individueel perfect willen zijn, maar omdat we vertrouwen hebben in elkaars kwaliteiten waardoor we zelf exponentieel beter functioneren. 

Alles valt op zijn plek omdat je zelf de plek aanwijst waar en wanneer het moet vallen. 

 

Mike Vonk