March 5, 2021

De Magie van Live

by Robert Vonk in Geen categorie

Door: Robert Vonk

Livestreams, ze zijn sinds een jaar echt niet meer weg te denken. Iedereen heeft er inmiddels wel eentje bijgewoond. Van muziekoptredens tot pubquiz tot talkshow en alles er tusseninOok bij ons ging de telefoon regelmatig, “We willen een livestream gaan maken, kunnen jullie ons helpen?”. Voordat de wereld op z’n kop ging deden we niet zoveel met livestreams maar we hebben wel ontzettend veel live ervaring in het theater en het maken van videocontent op bijzondere plekken.  

Goede inhoud en het maken van een technisch verzorgde livestream is het probleem nietWe hebben alleen de specifieke techniek en hardware niet in huis. Vanaf het eerste moment wilden we hierin gezamenlijk optrekken met een vaste partner zodat we ons konden blijven focussen op de inhoud. Wkwamen al snel uit bij Tom Castricum van Striking Video. Iemand waar we al meerdere jaren mee werken en ontzettend veel projecten mee hebben gedaan én waarvan we wisten dat hij die techniek en kennis wel in huis heeft. 

Daarmee stond de technische achterkant direct als een huis, focus op de inhoud dus. Voor ons stond vanaf moment één vast dat we niet zomaar met één camera live wilden gaan op social media en maar gaan uitzenden. Het mooie van live is dat er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren. Dan is het natuurlijk aan jezelf of je daar iets mee doet of nietwij zijn ervan overtuigd dat interactie met het publiek en het omarmen van onverwachte wendingen, de ervaring van dat publiek rijker maakt. Ze zijn meer betrokken bij de uitzending en blijven bij de les omdat ze actief meedoen aan het programma. Verder geven ze je direct input en feedback waar je wat mee kan.  

Met de opkomst en razendsnelle ontwikkeling van communicatieplatforms als Zoom, Teams en Hangout heb je direct toegang tot dat gewenste livepubliek zonder dat ze fysiek aanwezig zijn. De verschillende oplossingen hebben allemaal hun eigen voordelen in het gebruik. Aan ons de taak om die zo ver mogelijk te verkennen en benutten en het juiste platform te kiezen 

Met die platforms is dus ook de aanwezigheid van publiek via een digitale verbinding er. Vanaf dat moment wordt het spannend, zoals eerder gezegd, omarm je wat er op je pad komt of volg je het draaiboek? Dat is de magie van live, we nemen de afslag om iets langer met deze kijker te praten want het gaat alle kanten op en je merkt aan de rest van de kijkers dat ze op het puntje van de stoel zitten of ziet positieve reacties in de chat of commentsectie. We ronden het volgende geplande item iets sneller af want je ziet de mensen letterlijk weglopen om even iets anders te doen. Hey, is dat voor de volgende keer niet iets wat we moeten meenemen? Een rustmoment, even een pauze. De energie van een livepubliek geeft altijd iets extra’s, je voelt wat goed valt en alle ervaringen van eerdere uitzendingen neem je mee. Inmiddels kom je op een punt dat je volledige interactieve programma’s maakt met aftelklokken, leaders, bumpers, naamkaarten, fictieve commercials, kortom ontzettend veel content op maat zodat de kijkers ook daadwerkelijk het gevoel hebben dat ze echt een programma volgen waar ze zelf invloed op hebben en onderdeel van zijn. De beleving doet vaak niet onder voor een live tv-programma. 

Wij hebben inmiddels ontzettend veel bumpers, leaders en naamkaartjes mogen maken maar hebben ook altijd een video bij ons waarvan we hopen dat die de uitzending niet haalt. De “Even geduld a.u.b.” video. Nu zou je kunnen denken, die gebruiken we hopelijk niet dus een stilstaande slide is goed genoeg. Maar het moment dat je deze wel nodig hebt is een moment van totale stilte en stilte betekent afhakende kijkers. Wij hebben ervoor gekozen om ook met deze video’s toch nog iets leuks te bieden. Althans, dat vinden we zelf. Onze editors mogen zelf kiezen wat ze maken, zolang het maar iets grappigs is om de tijd dat we even niet live zijn te vullen en de kijker toch blijft kijken, met een glimlach.  

Wat blijkt? In de onverhoopte omstandigheden dat de techniek ons even in de steek liet of de presentator nog even op de WC zat terwijl dat toch zeker niet in het draaiboek stond, dan is het fijn om zo’n video te hebben. Hoe gekker de video, hoe beter de reacties in de chat of comments waren als we de video toch nodig hadden. Kijkers waardeerden het ontzettend dat zelfs zo’n video verzorgd en grappig is. Nul afhakers en zelfs mensen die nog een keer vragen om de “Even geduld” video, zelfs als die niet meer nodig is. 

Wat wel een beetje jammer is, deze video’s gebruiken we negen van de tien keer niet. Daarom hebben we een korte compilatie gemaakt van al onze “Even geduld” video’s. Omarm het onverwachte en gebruik zelfs de minder leuke momenten om een reactie van de kijker te ontlokken. 

Wij komen niet alleen met een camera onder de arm naar een studio maar nemen de studio mee. We streamen op iedere willekeurige locatie en gebruiken die locatie, onze klant en het publiek om van iedere livestream een uniek programma te maken waar interactie, een visueel rijke beleving en de magische live dynamiek centraal staan.